Kapustnica, oblátky s medom, šalát, ryba, sladké i slané pečivo. Na tradičnom vianočnom stole sú vždy vyberané dobroty. To, čo na Slovensku konzumujeme počas Štedrej večere a vianočných sviatkov je však prekvapivo rozmanité. Rozdiely sú nielen regionálne, ale aj „národnostné“. Kapustnica v Breze na Orave je pomerne iná, ako v Ruskom Hrabovci pri ukrajinských hraniciach, alebo v Uľanke pri Banskej Bystrici. Stále je to však kapustnica. Rómovia aj na Slovensku poznajú, varia a na Vianoce jedia „tradičné“ rómske sviatočné jedlá. „Tradičné“ v úvodzovkách, pretože sú to zväčša historicky tradičné slovanské jedlá, ktoré Rómovia prevzali do sviatočného vianočného jedálnička. Vyskúšajte, pochutíte si.
Pišot
Pôvodne pôstne, bezmäsité vianočné jedlo sú z cesta vykrojené, zemiakmi naplnené trojhránky. Pišoty sú vlastne tradičné slovenské – teda pardon, ruské – pirohy. Cesto je rovnaké ako na domáce rezance, varia sa vo vriacej osolenej vode. Keď pišoty vyplávajú v hrnci hore, sú uvarené. Scedia sa, osolia a omastia napríklad maslom. Variantov je pomerne veľa. Namiesto zemiakov sa do plnky používa kapusta, mäso, varia sa aj pišoty na sladko s džemom, lekvárom a strúhankou. My ponúkame recept na tradičné pišoty so zemiakovou plnkou.
suroviny
cesto:
• 250g hrubej múky
• 250 g polohrubej múky
• 1 vajíčko
• štipka soli.
• 1 šálka vlažnej vody
Zemiaková zmes:
• 3-4 veľké zemiaky
• štipka soli
• 250g masla
postup
Najskôr si pripravíme zemiaky, ktoré očistíme olúpeme, nakrájame na väčšie kocky a uvaríme v solenej vode. Uvarené zemiaky scedíme, pridáme 1 polievkovú lyžičku masla a popučíme ich. S takto pripravenou zemiakovou zmesou budeme plniť pišoty. Potom si pripravíme cesto. Vodu, vajíčko, soľ a múku vymiesime a vyvaľkáme na asi 2mm, nie však tenšie, aby sa netrhalo. Vznikne nám veľký, tenký oválny plát cesta, ktorý rozkrájame na väčšie štvorce. Tie naplníme zemiakovou zmesou, nesmieme to však preháňať s množstvom, aby sa nám cesto vo vode nerozpadlo. Štvorčeky preložíme špičkami k sebe, čím nám vznikne trojuholník s náplňou a poriadne utesníme okraje prstami, alebo vidličkou.
Varíme vo vriacej vode 5-10 minút, kým pišoty v hrnci nevyplávajú nahor.
Uvarené pišoty scedíme, jednu šálku vody, v ktorej sa pišoty varili, si necháme na neskôr. Scedené pišoty dáme na 2-3 sekundy do studenej vody necháme odkvapkať a dáme do misy. Osolíme, zalejeme horúcim rozpusteným maslom a podávame. Ďalší variant stolovania je maslo zvlášť v malých miskách pri každej porcii. Ak sa nám zdajú pišoty bez "šťavy" a príliš suché, pridáme do nich hrnček vriacej vody, v ktorej sme pišoty varili. Vznikne tak „omáčka“, spojením cesta, masla a vriacej vody.
Bobaľky na sladko
Toto jedlo z pečeného kysnutého cesta patrí na tradičný, nielen rómsky vianočný stôl na východnom Slovensku. Bobáľkam z kysnutého cesta vraj v minulosti ľudia pripisovali až magické účinky. Počas štedrej večere symbolizovali silu, zdravie, hojnosť a zveľaďovanie majetku.
Malé kolieska sa nakrájajú a upečú v rúre, potom sa sparia vriacou vodou a dochutia sa. Robia sa s makom, orechmi, cukrom, tvarohom, ale aj s kyslou kapustou, syrom alebo mäsom. Náš recept je na najtradičnejšie bobaľky s makom.
suroviny
na cesto
• 250g polohrubej múky
• 250g hrubej múky
• štipka soli a štipka cukru
• droždie
• mlieko
• olej
• vajíčko
na posypanie
• 500 g maku
• 150g práškového cukru
• 100g -150g masla
postup
Najskôr pripravíme cesto. Z hrnčeka mlieka, polovičky droždia, štipky soli a cukru necháme vzísť kvások. Ten potom pridáme do múky, ak treba, pridáme aj vlažné mlieko a vajíčko. Zarobíme cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Medzitým pomelieme mak a pridáme doň práškový cukor podľa chuti.
Vykysnuté cesto dáme na dosku a vypracujeme dlhé, asi 2 cm tenké šúľance, ktoré potom nakrájame na malé 1 cm dlhé kúsky. Dáme piecť do vopred rozohriatej rúry. Hotové, upečené, bobaľky dáme do misy a sparíme vriacou vodou, alebo vriacim mliekom. Pri sparovaní musíme byť opatrní a veľmi rýchli: keď sparujeme príliš dlho, tak bobaľky strácajú chuť, keď príliš krátko, tak sú stále tvrdé.
Sparené bobaľky posypeme zomletým makom a zalejeme roztopeným maslom, aby nasiaklo do bobaliek.
Mačanga
Vypátrať pôvod tohto ďalšieho „tradičného rómskeho vianočného“ jedla sa nám nepodarilo. Ide pôvodne o diétny, bezmäsitý zemiakový pokrm.
suroviny
• 1 kg. zemiakov
• 1 liter kefíru / kyslého mlieka
• 1kg hrubej múky
• cibuľa podľa chuti
• olej
Príprava
Najskôr si dáme do osolenej vody variť ošúpané zemiaky. Kým sa varia, začneme pripravovať omáčku na zemiaky. Do hlbokého hrnca dáme múku, jej množstvo závisí od množstva mlieka, pomer je 1 : 1, teda kilo múky na liter mlieka. Múku opražíme na sucho v hrnci. Do studenej opraženej múky prilejeme kyslé mlieko, alebo kefír a varíme.
Ďalej si pripravíme najemno nakrájanú cibuľu, ktorú do zmäknutia smažíme na oleji, ku koncu pridáme trochu červenej mletej papriky.
Uvarené zemiaky scedíme, prelejeme omáčkou z múky a mlieka a pridáme opraženú cibuľku.
Tradičná mačanga je bezmäsité jedlo. V modernejších variantoch sa k cibuli pridáva mäso, alebo slanina.
Milé „povídání“ o rómskych vianočných tradíciách a aj receptoch si môžete pozrieť tu:
Dobrú chuť, Lačho chaviben! želá redakcia Rómskej tlačovej agentúry Romata.
Zdroj: Romea.cz